ima európáért

Tanítványság és Plántálás

Milyen az igazi böjt?

Cseh Péter Mihály tanúságtétele

Hónapokkal ezelőtt elhatároztam, hogy bekapcsolódok egy nemzetközi böjt-mozgalomba, aminek részeként szeptember 1-jétől, tíz napon keresztül nagyon szigorúan fogok böjtölni Európa megmeneküléséért, megtérésekért.

Gyerekkoromban nem nagyon emlékszem rá, hogy tudatosan az Evangélium miatt, bűnösök megtérése miatt böjtöltem volna. Amikor a bérmálkozásom napja volt, a családi ebédnél úgy döntöttem, hogy nem fogom megenni a húst. Ez ott akkor nagy felháborodást váltott ki, mégis úgy éreztem, hogy ezt meg kellett tennem. Ezekben a gyerekkori próbálkozásokban még valószínűleg nem volt olyan nagy bölcsesség. A következő próbálkozásom az volt, amikor 19 évesen részt vettem egy szilveszteri lelkigyakorlaton, és a lelkigyakorlatot vezető pap azt mondta, hogy december 31-én böjtölni fogunk. Mindenki választhatott a különböző lehetőségek közül. Én a kenyér-vizes böjtöt választottam. Ez már sokkal tudatosabb döntésem volt, és összekapcsolódott a lelkigyakorlattal, az imádsággal és a bűnösök megtérésével. 2003 tavaszán egy komolyabb böjtbe kezdtem szegedi testvérekkel, úgy döntöttem, hogy hétfőn kenyéren-vízen fogok böjtölni, szerdán és pénteken pedig száraz böjtöt tartok, tehát nem eszek és nem iszok. Ez a böjti gyakorlat januárban kezdődött és szeptemberig tartott, amíg be nem léptem a szemináriumba. Volt valamilyen próbálkozás ott a szemináriumban is, nyilván pénteki napokon nem hoztak nekünk húst, de annyira nem volt ez szigorú böjt, amint én korábban tartottam. Azért magamban elhatároztam, hogy pénteki napokon nem ittam tejet, hanem csak teát. Amikor viszont nem voltam a szemináriumban, nyári időszakban, akkor továbbra is folytattam szerdán és pénteken a kenyér-vizes böjtöt. A szeminárium után jöttek a papi évek, és ezt a böjtöt folytattam. Volt, amikor nem volt annyira nehéz, mert hozzászoktam. Volt, amikor változtattam ennek a konkrétumain. Mindig kísérleteztem ezzel. Két évvel ezelőtt egy augsburgi ökumenikus imamozgalom hatására még konkrétabb böjtöket vállaltam, és nagyon hálás vagyok ezekért a próbálkozásokért. Hiszem azt, hogy az Úrnak tetszik, hogy ebben próbálok fejlődni.

A 10 napos böjt, amit tartottam szeptember 1-10-ig, életem legszigorúbb böjtje volt. 10 napig semmilyen száraz táplálékot nem ettem, csak ittam. A 10 nap után írtam erről egy kis gondolatsort „Egy katolikus pap 10 napig nem evett és nem halt bele. Miért tette ezt?” címmel, amit meg is osztottam az interneten.

A böjt előtti napon, este csöngetnek az ajtómon, már elég későn volt, nem vártam senkit...

A tanítványság életforma

Jézus életében központi helyet foglalt el, hogy meghívott 12 embert, hogy megossza velük az életét, és hogy tanítsa őket.

Ez a kis csapat, akiket Ő a tanítványainak nevezett, megbízást kapott, hogy ugyanúgy, mint Jézus, ismét csak tanítványokat képezzen ki. Ami nem jelent egyebet, mint egy olyan életformát élni, amelyben a tanítás és a mindennapi élet összhangban van.

 

Ez az életforma a legjobb táptalaj ahhoz, hogy az emberek újra megismerhessék Jézust, hogy egészségesen fejlődjenek, tanítványokká válhassanak, és azután másokat is Jézus tanítványaivá tegyenek!

 

2018. 09. 01-jén indul a harmadik fázis: „Tanítványság és Plántálás”.

Szeretnénk, hogy rátalálj a tanítványi életformára, és hogy a környezetedben lévő embereket is erre az útra tudd vonzani.

 

Örvendezünk annak, hogy Jézus tanítványképző szolgálatát az Ő kegyelme által végezhetjük. Légy te is részese ennek!

 

A „Tanítványozás és Plántálás” Team nevében:

Matthias Langhans, Jürg Schaufelberger und Matthias (Kuno) Kuhn

Tanítványok! Munkára fel!

Végre! A „Tanítványság és Plántálás” ciklus elindult! Nagyszerű, hogy ennek te is részese leszel, és a következő 40 napban engeded, hogy a tanítványi életmód élővé váljon számodra!

Kérünk, hogy ezen a héten szánj időt arra, hogy imádkozz az 1. tanítványsági összejövetelért, ezt most prioritásként kezeld! Legyél kíváncsi arra, hogy mit tesz a Szentlélek! Ő használni fog téged, hogy Jézus tanítványait szabaddá tedd arra, hogy képesek legyenek megcselekedni mindazt, amit hallottak és tanultak.

 

Ehhez szükségünk van arra, hogy újra és újra találkozzunk a mi Mennyei Atyánkkal. Éppen ezért ez lesz az 1. hét témája.

Mennyei Atyánk vágyakozik a lelki gyermekei után, akik érett tanítványokká válnak, és ezáltal az Ő Királyságát képviselik ebben a világban. Szép, hogy elfogadtad ezt a megbízást!

A „Tanítványság és Plántálás” Team nevében:

Matthias Langhans, Jürg Schaufelberger és Matthias (Kuno) Kuhn

2018. szeptember 1.

Megajándékozottak

vagyunk!

Amikor az emberek hirtelen, mint szülők tapasztalják meg a felelősséget, akkor általában azt élik meg, hogy gyors növekedésnek indulnak mind érettségben, mind mélységben, mind felelősségérzetben.

 

Ugyanez történik, amikor elkezdjük az embereket Pál példáján keresztül (1Tessz 2,7-12) kísérni, és érettségre vezetni. Most még inkább ügyelnünk kell arra, hogy már ne magunkkal foglalkozzunk, hanem hogy hogyan tud Isten a mi életünkön keresztül megajándékozni másokat!

 

Gyakran túlterheltnek is érezhetjük magunkat, éppúgy, mint a szülők a feladataikban, amiket mindig újra és újra végezniük kell. De Isten támogat minket a mennyből lejövő Szentlélek által, hogy bízzunk Benne: Ő képessé tesz minket ennek a feladatnak az elvégzésére. Higgyél a teljesítő képességedben és egyszerűen tedd meg, amit Isten kér tőled!

A „Tanítványság és Plántálás” Team nevében:

Matthias Langhans, Jürg Schaufelberger és Matthias (Kuno) Kuhn

2018. szeptember 8.

Meghallani és megcselekedni - Ez teszi boldoggá az embereket

A tanítványi életmód azzal jár, hogy azt, amit Isten nekünk adott, másoknak is továbbadjuk (2Tim 2,2), hogy ezáltal egy természetes megsokszorozódás álljon elő, és így megláthassuk, ahogy „a népek tanítványokká” válnak, ahogy ezzel Jézus bízott meg bennünket (Mt 28,19).

 

Tehát: oszd ki a szívedből mindazt, amivel Isten megajándékozott! Ne csak a tudásodat oszd meg, hanem a tapasztalataidat is, és hívd meg az embereket a személyes szférádba is, hogy betekintést nyerhessenek a Jézussal való életedbe!

 

A gyerekek akkor tudnak legmélyebben tanulni, ha megfigyelhetnek és utánozhatnak. Akkor mindig gondjaik vannak a dolgok végrehajtásával, ha azokat csak oktatás útján közvetítik számukra. Tehát váljon gyakorlativá, élettel telivé az összes tanítványi kapcsolatod, és így meg fogod tapasztalni, hogy hogyan alakítja és változtatja át Jézus az embereket a te életeden keresztül.

A „Tanítványság és Plántálás” Team nevében:

Matthias Langhans, Jürg Schaufelberger és Matthias (Kuno) Kuhn

2018. szeptember 15.

Isten növekedésben gondolkodik!

Mások növekedése attól függ, hogy mi megosztjuk-e velük azt, amit Istentől kaptunk. Az emberek azáltal növekednek újra és újra, hogy továbbadják azt, amit kaptak.

 

Mi Európaiak sokszor túlságosan is arra összpontosítunk, amit még nem látunk, ahelyett, hogy arra tekintenénk, és azt osztanánk meg, amit már megértettünk és elfogadtunk. Bátorítsd az embereket, akiket te segítettél az újjászületésre, hogy a megtérésüket „fektessék be” más emberekbe, és a Jézusba vetett hitüket a lehető leggyakrabban vallják meg!

 

Bátorítsd ezeket az embereket, hogy a keresztségükből fakadó kegyelmet használva, a még Jézusban nem hívő barátaikat, szomszédaikat, rokonaikat hívják meg az új életre.

A Jézusba vetett hitünk túl értékes ahhoz, hogy azt megtartsuk magunknak! Ezért ösztönözzünk másokat is, hogy ebben a dologban legyenek bátrak!

 

A „Tanítványság és Plántálás” Team nevében:

Matthias Langhans, Jürg Schaufelberger és Matthias (Kuno) Kuhn

2018. szeptember 22.

A Szentlélek kihagyhatatlan!

A Szentlélek elhozza a Mennyországot a szívünkbe, gondolatainkba, érzéseinkbe, és szeretné átvenni az életünk vezetését. A Szentlélek természete nem tolakodó, hanem keresi és várja a mi beleegyezésünket. Hívjuk Őt újra és újra! Fogadjuk be az életünkbe, házasságunkba, családunkba, közösségeinkbe, és adjuk át Neki az életünk feletti irányítást!

 

Bátorságra van szükség akkor, amikor meghalljuk a Szentlélek hangját, hogy ne degradáljuk le Őt, mint csupán egy izgalmas információforrást, hanem legyünk engedelmesek abban, amit mond nekünk.

 

Ebben valószínűleg el fogunk követni hibákat. Előfordulhat, hogy a Tőle jövő kijelentéseket rosszul értelmezzük, vagy rosszuk adjuk át. Fontos, hogy ezt ne katasztrófaként éljük meg. Készségünk annak a kifejeződése, hogy a Lélek vezetését fogadni akarjuk. A bizonytalanság is része a növekedésnek. Soha ne szűnjünk meg keresni Isten Lelkét és az életünk célját átadni Neki!

 

Legyetek bátrak az egymásért való imádságban! Erősítsétek egymást a Szentlélekben! Engedjétek, hogy az Ő ajándékai és gyümölcsei meghatározzák az életeteket, hogy ezáltal egyre többen és többen felfedezhessék Őt!

Tanítványság és Plántálás Team

2018. szeptember 29.